Овај пројекат је претеча ММ феста и његова реализација наставља да се одвија паралелно са фестивалом. Мултимост доприноси успостављању веза и развијању међународне сарадње између деце, омладине и њихових предавача. Сарадња се остварује кроз креативан стваралачки процес, прављења анимираних филмова. Ово је четврта година његове реализације и услови изолације и затворених граница, поставили су нове изазове пред његове учеснике.

Изналажење нових метода рада са децом

У мају месецу, одржана је међународна конференција преко платформе “Zoom”, на којој су ментори, учесници пројекта из Србије и Русије закључили да у условима изолације нису у могућности да са децом реализују снимање целог филма на задату тему, као претходних година, али да је преко потребно осмислити нове методе рада са децом и омладином који ће и у новим околностима подстицати креативно стваралаштво, сарадњу и дружење. Потребно је пронаћи методе које су кадре да превазиђу услве изолације и отуђености, које су нам услови наметнули.

Одлучено је да током лета сваки ментор, учесник пројекта за себе истражује и експериментално проналази нове методе, како бисмо се на јесен поново окупили и разменили своја искуства и запажања. Са намером да пројекат остане доследан једном од својих главних задатака, а то је успостављање веза на међународном нивоу, одлучено је да сви учесници свој истражвачки рад усмере на прављење истог видео клипа за песму Карантин анимација. Текст за песму написала је Љубав Лазарева, а музику компоновала Наталија Раковскаја, учеснице нашег пројекта из Новосибирска.

 Песма има 9 строфа, и поделили смо је тако да учесници добију једнаку дужину клипа да анимирају. На овај начин добићемо један видео клип за песму Карантин анимација у изради којег учествује 11 студија из разних градова Србије, Русије и Украјине.

Песму је превео на српски језик Јаков Попов, отпевао је на српском Дечији црквени хор из Сремских Карловаца “Роман Слаткопојац” под руководством Александре Раденовић. Снимање је реализовано у студију радија “Беседа”, а продукцију звука урадила је Марија Савановић.

Студио Стара Мељница из Новосибирска ће се побринути за изведбу и снимање песме на руском језику.

Деца из Карловаца анимирају свој део клипа

Анимрање дела песме за који је задужен студио ДОМ остварено је на 4 онлајн радионице реализоване преко платформе “Zoom”. Радионице су водили Јаков и Злата Попов. На њима је учествовало 10 деце и младих из Ср. Карловаца, међу њима су били ученици ОШ “23. октобар”, који су учествовали на радионицама у оквиру  Едукативног клуба, под руководством учитељице Татјане Крстић, ученици Карловачке гимназије, као и деца која се школују у Новом Саду.

Анимирање је реализовано помоћу бесплатне мобилне апликације за стоп-моушн анимацију “Flipa cilp”. Пре почетка рада Јаков Попов припремио је петнаестоминутни едукативни видео материјал о раду у овој апликацији, како би се учесници упознали са њом. Радионице су одржаване у периоду од 11-17. септембра.

Учење језика кроз Мултимост

Пројекат Мултимост је током протекле године награђен Европском језичком ознаком, коју му је доделила фондација Темпус у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Заводом за унапређење образовања и васпитања, Француским институтом, Гете институтом, Италијанским институтом за културу и Институтом Сервантес.

 Будући да је пројекат понео ово важно признање, сматрали смо потребним да развијање језичких компетенција путем пројекта учинимо доступним већем броју деце. Покренули смо ширу акцију превођења и синхронизације дечијих анимираних филмова са руског језика на српски и обрнуто. Пошто деца у Русији не уче српски, филмове ће преводити деца из Србије са професорима језика, док ће филмове синхронизовати заједно са вршњацима из Русије. Прва акција овог сегмента је реализована у ОШ “23.октобар”. Професор руског језика, Данијел Метикош, је заједно са својим ученицима превео и синхронизовао на српски језик, анимирани филм “Псећа прича”, за који су сценарио написала и снимила га деца из Санкт-Петербурга.

Сви учесници пројекта из свих земаља у могућности су да ступе у међусобну комуникацију преко фејсбук странице пројекта.

Пројекат је ове године подржала општина Сремски Карловци и Градска управа за културу Нови Сад.