Ово је 3. година одржавања првог фестивала анимираног филма у Војводини. Основни циљ фестивала је популаризација ауторског анимираног филма, повезивање и изградња мостова између институција, појединаца и организација. Пошто је фестивал на првом месту намењен омладини и деци, а анимација је уметност која обједињује све до њене појаве познате уметности, организатори фестивала су се потрудили да кроз фестивалске активности успоставе сарадњу са свим уметничким школама Новог Сада, без обзира да ли се у њима изучавају визуелне уметности, плес или музика, као и са Академијом уметности, која је ове године партнер фестивала.

Програм фестивала намен је основцима, средњошколцима, студентима, али нисмо занемарили ни ветеране српске анимације, као ни остале љубитеље анимираног филма.

 

Крилатица фестивала је Вера, нада, љубав – мудрост покретних слика

Крилатица одражава идеју да уметност анимираног филма треба да упути гледаоце на размишљање о истинским вредностима на којма се вековима темељи наше друштво и цивилизација: вери, нади, љубави, пријатељству и да их подстакне да свет мењју на боље.

 

Филмови од Новог Зеланда до Филипина

Ове године је на конкурс фестивала стигло 1087 филмова из 90 земаља од којих је селекциона комисија 63 најбоља анимирана филма уврстила у званичну селекцију, а публика је имала прилику да их погледа током три фестивалска дана. Ауторски анимирани филмови се веома ретко могу наћи у слободном доступу и фестивали су једина места где се могу погледати ова остварења.

Снимак екрана са сајта filmfreeway.com

Број сарадника расте из године у годину

Број сарадника и учесника фестивала расте из године у годину, па смо због великог броја планираних активности издвојили предфестивалски програм који је почео 2. 9. и трајао до 29.9. фестивалске дане од 30.9-2.10. и после фестивалски програм, који ће трајати до краја новембра. У фестивалским активностима учествовало је око 600 деце и младих, 30 просветних радника, 30 сарадника културе.

Партнери фестивала су Академија уметности у Новом Саду и Културни центар Новог Сада. Фестивал су подржали: Општина Сремски Карловци, Градска управа за културу Новог Сада, Покрајински секретаријат за културу, Италијански институт за културу у Београду, Ирански културни центар у Београду.

Фесивал је уврштен у програм обележавања Европске године младих 2022. и представљен на “European youth portal” europa.eu/youth/year-of-youth/activities/4194_en

Званични плакат фестивала

Предфестивалски програм – мостови сарадње

Предфестивалски програм почео је 2.9. одржавањем пројекција прошлогодишњих победничких филмова у Великој сали Културног центра Новог Сада, а наставио се представљањем смера за анимацију Академије уметности ученицима 4. разреда средњих школа. У оквиру предфестивалског програма успостављено је још неколико мостова између институција Новог Сада и околине. Потписан је протокол о сарадњи између Карловачке гимназије и Академије уметности, чији ће резултат бити  серијал радионица мултимедије, и фотографије које ће ученицима гимназије држати професори и асистенсти и студенти Академије. За ученике ОШ “23.октобар” одржане су радионице израде сториборда на тему Светска баштина и климатске промене, са којим ће школа учествовати на конкурсу УНЕСКО-а.  У реализацији ове активности поред основне школе учествовали су и Покрет горана Војводине и Војводина шуме.

Фестивалски програм – 3 дана добрих анимираних филмова

Наступи уметничких школа Новог Сада

Фестивалски програм почео је 30.9 церемонијом свечаног отварања у КЦНС. У жељи да представимо различите врсте уметности које анимација обједињује, на отварању фестивала представили су се ученици уметничких школе Новог Сада: Балетске школе, Музичке школе “Исидор Бајић”, као и студенти Академије уметности, кроз плес, музику, песму и глуму.

Отварању су присуствовали директор Иранског културног центра у Београду г. Амир Пурпезешк, помоћник министарке културе и професор Аладемије уметности г. Милета Поштић, као и бројни ученици средњих школа.

Фестивал је отворио г. Ђорђе Каћански селектор филмскоог програма КЦНС, и доказани пријатељ ауторског анимираног филма.

Анимација у Србији – професија будућности

Први фестивалски дан, намењен је био средњошколцима. Одмах након отварања одржано је кратко предавање на тему Анимација – професија будућности, које су одржали чланови организације “Обуке и курсеви”. На предавању су средњошколци имали прилику да чују нешто више о различитим професијама везаним за сектор анимације, како би неки од њих могли да их препознју, као своје будуће занимање.

Прича о анимацији настављена је кроз панел дискусију на тему Анимација у Србији некад и сад, на којој су говорили: професор анимације Академије уметности и оснивач студија “Фуруна” Милета Поштић, ветерани српске анимације, редитељ и аниматор Милан Марић и др ум. Снежана Трстењак, директорка Ммфеста.

Стваралаштво за децу и стваралаштво деце

Други дан фестивала испуниле су пројекције анимираних филмова од јутра до вечера.

У 10.00 у Великој сали КЦНС, приказани су ауторски анимирани филмови намењени деци, међу којима је било сјајних уметничких остварења. Затим су приказани филмови деце до 15 година, а и филмови снимљени у оквиру пројетка Анимација у твом телефону. Пажњу је привукао филм групе деце са Филипина који говори о древној филипинској легенди о Потопу,  што је указало на постојање велике сличности која постоји међу тема које обрађују деца из најразличитијих делова света. Са друге стране филм је носио естетику специфичну за филипинску културу и уметност, која се веома разликује од естетике деце из Србије. Пројекције дечијих филмова су представљале сјајну могућност  да се сагледа шта је то што повезује и спаја децу света, а по чему се разликују.

Прилика да и деца оцењују филмове заједно са стручњацима

Дечије филмове је поред Стручног жирија оцењивао и Дечији жири, који су чинила деца представници ОШ “23. октобар”, ОШ “Душан Радовић” и ОШ “Доситеј Обрадовић”.

Учествовање деце у оцењивању филмова, изазвало је, у почетку, недоумицу код чланова Стручног житија и забринутост да ли ће филмови бити адекватно оцењени. Недоумица је нестала чим су представници два жирија приступили раду. Запажања, размишљања и закључивања, деце, чланова Дечијег жирија, као и њихова отвореност за сарадњу и учење, потпуно су унели нову димензију у сагледавање и оцењивање филмова. Закључак професионалаца, чланова Стручног жирија, био је да су и сами нешто научили из наведене сарадње.

Организатори фестивала су веома задовољни, што је ове године у дечијем стваралаштву награђен анимирани филм српског аутора. Ово је сјајан успех за младог Лазара Бачкоњу из Панчева, будући да се филм такмичио са филмовима деце из целог света.

Омладински и Студентски жири

Након дечијег програма, приказани су филмови Младих од 15-19 година, које је заједно са Стручним жиријем оцењивао Омладински жири, који су чинили ученици СШ “Богдан Шупут”. У четвртој пројекцији приказани су студентски филмови. Њих је заједно са стручним жиријем оценио и Студентски жири, који су чинили студенти анимација Академије уметности и ФТН-а из Новог Сада.

Дан се завршио пројекцијом ауторских анимираних филмова за младе. Ову категорију оцењивали су чланови Стручног жирија у саставу: Горан Дујаковић – професор Академије уметности у Бања Луци, БиХ; Милан Марић – режисер и аниматор, ветеран српске анимације, Србија и Лида Фазли, професор анимације Универзитета у Техерану, режисер и аниматор из Ирана.

Наступ талентоване омладине Сремских Карловаца и проглашење победника

У недељу 2.10. у Свечаној сали Карловачке гимназије проглашени су победници и свечано је затворен фестивал. На церемонији затварања су наступила талентована деца и омладина Сремских Карловаца.

Након затварања уприличено је дружење за све учеснике и сараднике у пријатном амбијенту Карловачке гимназије.

Постфестивалски програм

У оквиру програма након фестивала, наставиће се утврђивањем изграђених мостова.

Прва активност после фестивала биће сарадња са Иранским културним центром у Београду  на организовању Седмице дечијег пријатељства Србије и Ирана. У среду 2. новембра група “Poetic Children Theatre” из Ирана посетиће основну школу “23.октобар” и том приликом за ученике школе ће извести луткарску представу и радионицу за сликарство и ручни рад.

Последња  активност у којој ће МултиМост фест бити један од учесника у организацији биће Трећа стручно-научна конференција Филм и анимација у систему образовања Србије, која ће бити организована крајем новембра.

Извршни директор МултиМост феста

Злата Попов