Драги учесници фестивала, драги гледаоци, сарадници и спонзори, драги пријатељи велика ми је радост што могу да вас поздравим и ове године у име Међународног фестивала дечијег и омладинског анимираног филма “МултиМост фест”.

Ово је друга година постојања фестивала, који је израстао из руско-српског пројекта МултиМост, покренутог 2016. са намером да преко уметности анимације подиже мостове између култура, градова, студија и појединаца. 

Oве године на конкурс фестивала стигло 1015 филмова из 87 земаља. Селекциона комисија је у званичну селекцију уврстила 115 најбољих, водећи рачуна да буду заступљене различите технике, стилови и форме, како би гледаоци могли да упознају најразличитије чудесне могућности анимације. На одабир филмова је утицала и крилатица овогодишњег фестивала: Вера, љубав, нада – мудрост покретних слика, односно идеја да уметност анимације треба да уздиже људски дух и да упућује гледаоце на вековима потврђење вредности на којима се темељи људска култура.

Такмичарски програм биће приказан на великом платну у биоскопу Културног центра Новог Сада, али истовремено нисмо одустали од идеје да филм и анимација треба да се нађу у школама. Поред Карловачких школа, са којима имамо сјајну сарадњу од самог покретања пројекта МултиМост, ове године ће део такмичарског програма бити приказан и у неколико основних и средњих школа у Новом Саду. 

Још једна новина прати ову годину, а то је увођење дечијег, омладинског и студентског жирија, који чине представници основних, средњих школа и студенти Академије уметности. Они ће оцењивати радове својих вршњака из целог света заједно са члановима међународног стручног жирија. 

Морамо се, такође, похвалити да је омладински тим фестивала знатно увећан новим вредним сарадницима. На овај начин МултиМост фест све више постаје фестивал деце и омладине  Сремских Карловаца и Новог Сада, што и јесте идеја водиља фестивалског тима од самог почетка.

Жеља нам је да упознамо децу и омладину наших градова са фантастичним могућностима анимације, упутимо их да самостално стварају и направимо простор где ће моћи да приказују своје радове, погледају радове вршњака из целог света, уче и узрастају у овом савременом виду изражавања, који ће им помоћи да кроз употребу савремене технологије развијају своје креативне потенцијале и критичко мишљење, уче се стрпљењу и сарањи.

Пратећи програм ће омогућити да се уметност анимације сагледа из различитих аспеката. Ту су радионице анимације које ће се одржавати на различитим локацијама у граду, изложба “Ветерани српске анимације”, која ће упознати публику са начином како се некада радило, као и са људима који су поставили темеље ове уметности у Србији. Веома важан део програма је стручно-научна конференција на којој ће представници професионалних уметничких и научних удружења, државних установа и  других организација дискутовати на тему увођења филма и анимације у систем образовања Србије.

Гост овогодишњег фестивала је 50. ревија филмског стваралаштва деце и омладине Србије која већ 60 година позива децу и омладину да се изражавају путем филмске уметности.

Захваљујемо се Културном Центру Новог Сада, доказаним пријатељима дечије и омладинске анимације, који су омогућили највиши квалитет пројекција такмичарског програма, Општинској управи Сремских Карловаца која пројекат подржава од његовог зачетка, Академији уметности која ове године учествује у свим фестивалским активностима, од жирирања филмова до одржавања радионица, као и свим спонзорима и пријатељима фестивала.

Уживајте у гледању добрих ауторских анимираних филма који подстичу  на креативност!

Злата Попов

Извршни директор фестивала